شاید برای بسیاری از شما دختران و پسرانی که تازه به سن جوانی رسیده اید و هنوز مراسم خواستگاری سنتی را تجربه نکرده اید، س?الاتی مطرح باشد مانند این که در جلسه اول باید دسته گل به همراه داشته باشیم یا نه؟ کی شیرینی بخریم؟ چه لباسی مناسبتر است؟ چطور قرار خواستگاری را بگذاریم؟ اول چه کسی باید صحبت کند و ... جواب این سوالات وقتی برای شما اهمیت بیشتری می یابد که فرزند اول خانواده باشید و پدر و مادرتان نیز تجربه میزبانی از خواستگار یا رفتن به خواستگاری را نداشته باشند.
خواستگاری با اطلاع قبلی
لازم است در صورتی که خانواده دختر از موضوع کاملا بی خبرند، به وسیله خانواده پسر به هر وسیلهای که ممکن است از جریان خواستگاری مطلع شوند و خانواده پسر با تعیین وقت قبلی به خانه آنان بروند چون ممکن است خانواده دختر در شرایط نامطلوبی باشند و آمادگی پذیرایی از خانواده پسر را نداشته باشند. در چنین شرایطی ارزیابی دو خانواده از همدیگر نابجا خواهد بود و احتمال آن وجود دارد که خانواده دختر از وضع پیش آمده ناراحت و عصبانی شوند. ضمن آن که ممکن است این رویداد به عنوان یک خاطره بد در ذهن آن ها باقی بماند. پس بهتر است به خاطر حفظ حرمت خواستگار و احترام به خانواده دختر، قبلا برای خواستگاری به خانواده دختر اطلاع داده شود.
از سوی دیگر ممکن است در صورت اطلاع ندادن قبلی، خانواده دختر به خانواده پسر اجازه ورود ندهند. شاید بتوان گفت حق هم دارند، چون شناختی نسبت به آن خانواده ندارند. گاهی هم ممکن است برای مرتب کردن خانه از خانواده پسر بخواهند که مدتی پشت در و یا در سالن پذیرایی منتظر باشند. خلاصه این که در یک کار پیش بینی نشده، ممکن است اتفاقاتی بیفتد که در هر صورت عواقب آن، چندان مطلوب نیست.
چطور توضیحات اولیه را ارائه کنیم؟
اگر میزان آگاهی دو خانواده از یکدیگر در بعضی از مسائل کافی نیست و دوست داشته باشند قبل از انجام خواستگاری اطلاعات بیشتری به دست آورند، باید به صورت محرمانه در اولین تماس تلفنی یا برخورد حضوری از یکدیگر توضیحات بیشتری بخواهند.
احتمالا پس از سخنان شما، مادر دختر خانم هم توضیحاتی درباره خانواده و دختر خود میدهد. اگر آن توضیحات برای شما کافی نبود، می توانید پرسش هایی در حد و اندازه توضیحات خودتان داشته باشید. چون شما قبلا پسر را به طور کامل معرفی کرده اید. برخی پرسش ها به ویژه در اولین تماس تلفنی دور از اخلاق و ممکن است در ذهن دو خانواده نگرش منفی نسبت به یکدیگر ایجاد کند. این گونه سوال ها اگر به صورت حضوری مطرح شود، خانواده ها نسبت به یکدیگر نگرش بهتری خواهند داشت.
جلسه دوم خواستگاری
اگر در جلسه اول همه چیز خوب پیش رفت و کار به جلسه دوم رسید، آقای داماد به خانواده عروس معرفی می شود. هنگام صحبت بهتر است ابتدا آقا شروع به صحبت کند و شرایط کاری و تحصیلی اش را کاملا شرح دهد تا دختر خانم نیز احساس راحتی بیشتری کند. بهتر است در این جلسه از سوالات «بازپاسخ» یعنی پرسش هایی که مستلزم توضیح طرف مقابل است استفاده شود، به طور مثال سوال «نظر شما درباره وظیفه زن و مرد در زندگی مشترک چیست؟» می تواند سوال خوبی باشد.
مهم ترین نکته در این جلسه این است که دختر و پسر از قبل باید ایده آل ها و معیارهایشان برای زندگی را تعیین کرده باشند، حد و مرزها و خط قرمزهای خود را بشناسند و انتظاراتشان از همسر آینده شان را بدانند تا بتوانند با سوال کردن و صحبت کردن متوجه تناسب داشتن یا نداشتن شان با هم بشوند.
شما به درد هم نمی خورید...؟!
حالا اگر با توجه به اطلاعاتی که رد و بدل شد، طرفین احساس کردند مناسب یکدیگر نیستند، چه باید بکنند؟ در این صورت باید به روشی محترمانه یکدیگر را توجیه کنند؛ مثلا هر گاه در اولین تماس تلفنی یا برخورد حضوری، خانواده پسر بیان کرده اند که پسرشان دانشجو است و در حال حاضر شغلی ندارد، اگر خانواده دختر قصد دارند، جواب رد بدهند باید توضیح دهند که خانواده ما دوست دارد این زوج زودتر زندگی مشترک شان را شروع کنند، در حالی که پسر شما دو سال و نیم دیگر درسش تمام می شود و تا هنگامی که بتواند اداره زندگی مستقلی را به عهده بگیرد، زمان زیادی لازم است؛ لذا مناسب شرایط دختر ما نیست. بعد هم عذرخواهی، تشکر و خداحافظی کنند.